Természetgyógyászat, reflexológia, fülakupunktúra

Reflexológia, fülakupunktúra, craniosacralisterápia, hajgyógyászat

A természetes gyógyítás valójában idősebb az embernél. Az állatok viselkedésének megfigyelése során számtalan olyan tapasztalatot rögzítettek, ahol valamilyen állatfaj a gyógyulás szándékával keres fel speciális helyet, vagy táplálkozik szokásaitól eltérő módon. A természetes gyógymódok legrégebbi feljegyzett forrásai keletről származnak. A kínai orvoslás és az indiai Ájurvéda évezredes múltra tekintenek vissza. 1982-ben a British Medical Association (BMA) kongresszusán Wales hercege, egyik mondatával indította el azt a változást, amely néhány év alatt gyökeresen átformálta az alternatív gyógyászat megítélését. Angliában 1993 ban elindult az a kutatás, ahol a különböző nemzetek hagyományos gyógyászati módszereit gyűjtik össze és vizsgálják hatékonyságukat. A memorandum szövegéből: “A COST projekt célja, hogy előmozdítsa a nemzetközi együttműködést a hagyományos gyógyászatra irányuló kutatásban. A kutatást a költség-haszon arány javítása, a közegészségügyi kockázatok csökkentésének szándéka, és a társadalmi-kulturális értékek és igények újraértékelése hívta életre…” Többek között ez a kutatás is hozzájárult a természetgyógyászat európai jogi kialakításához. 1997-ben Magyarországon is bevezetésre került az új E.Ü. törvény, amely lehetővé tette az alternatív gyógyászat gyakorlását.

A TERMÉSZETGYÓGYÁSZAT ÉS NYUGATI ORVOSLÁS KAPCSOLATA:

Míg a nyugati orvoslás legtöbb esetben részspecifikus, azaz a fizikai test valamely részére szakosodva gyógyít, addig a természetgyógyászat holisztikus szemléletű, azaz fizikai, lelki, szellemi egységben kezeli az embert, mint egészet. Mi ez utóbbi szemléletet tartjuk elsődlegesnek az emberi gyógyítás folyamatában, hangsúlyozva a nyugati orvoslás szükségességét, azzal együttműködve, egymást kiegészítve. Előbbi nem helyettesíti az utóbbit és fordítva.

Reflexológiáról:

Hogyan működik a reflexológia?

A testünk minden részének és funkciójának vannak reflexpontjai a lábfejünkön. Ezeken a helyeken találhatóak a rendkívül érzékeny idegvégződések. a reflexológia ezeknek a pontoknak az ingerlésével képes enyhíteni a feszültség blokkokat és megszüntetni az elzáródásokat.

A reflexológia története:

A reflexológia több ezer éves múltra tekint vissza, már az ókori Egyiptomban is alkalmazták.

Néhány elméleti szakember úgy véli, a dél-amerikai inkák néhány reflexológiai módszert átadtak az észak-amerikai őslakosoknak. A cseroki nép tagjairól közismert, hogy a lábfej masszírozásával gyógyítanak, gyakran használnak kis fapálcikákat a reflexpontokon, ami felszabadítja az energia áramlását és helyreállítja a test egyensúlyát.

A negyedik században egy Dr. Ko Hungnak nevezett kínai akupunktőr felfedezte, hogy segíti a gyógyítást és növeli a felszabaduló energiát, ha amellett, hogy az adott testrészbe behelyezi a tűket, hüvelykujjaival erősen megnyomja a páciens talpát.

A reflexológiát néha még ma is olyan akupunktúrának tartják, amely nem használ tűket.

A reflexológiai kezelés menete:

Első alkalommal egy állapotfelmérést végzek. Ez áll egy alapos kikérdezésből, a lábfej szemrevételezéséből és a talp zónáinak áttapintásából. Ezek alapján döntöm el a kezelések további menetét. A kezelések száma és sűrűsége mindig a betegség természete és a beteg testi-lelki állapotának függvénye.

Amiben a reflexológia (talpreflexológia) segíthet:

 • emésztőszervi betegségek
 • felsőlégúti problémák
 • fejfájás,migrén
 • alvászavar
 • húgyúti betegségek
 • nőgyógyászati problémák
 • hormonális problémák
 • mozgásszervi betegségek
 • anyagcsere betegségek
 • szenvedély betegségek
 • érzékszervek betegségei
 • menopauzás tünetek
 • meddőség

Reflexzóna masszázs:

A reflexológia frissít, erősíti az immunrendszert, szervezet öngyógyító mechanizmusait indítja be! Hatékonyan alkalmazható betegségek megelőzésében, orvosi kezelések kiegészítéseként, rehabilitáció során. Elősegíti más természetgyógyászati módszerek hatékonyságát. A talpreflexológia nemcsak azoknak ajánlott, akik valamilyen betegségben szenvednek, hanem azoknak is, akik fáradtak, kimerültek, kedvetlenek. Immunműködést befolyásoló masszázsprogram célja: Az immunneuro-hormonális rendszerek harmonizálása Méregtelenítő masszázsprogram célja: a sejtekben felhalmozott toxinok kiürítése, a külvilágból bekerült mérgek kiáramoltatása, a pangó nyirokfolyadék áramlásának beindítása. Harmonizáló masszázsprogram célja: a szervezet összerendezett működésének biztosítása, az életenergiák kiegyenlítése, a test-lélek-szellem egyensúlyának megteremtése Relaxáló masszázsprogram célja: pozitív pszichés változások megteremtése, stresszhatások megszüntetése, ellazulás, belső nyugalom biztosítása Ha fáj valamije, szeretné jobban érezni magát vagy egyszerűen csak tanácsot szeretne, keressen bizalommal!

“Kedvünkre való ápolóval a betegség is rejt örömöket” (Illyés Gyula)

Természetgyógyászaink:

horvath hajnalka termeszetgyogyasz, talpreflexológia, fülakkupunktúra, craniosacralis terápia

Horváth Hajnalka Rita

reflexológus,fülakupunktúrás addiktológus