Hajgyógyászat

A haj meghatározó külsőnk szempontjából, érthető tehát, hogy mennyiségének vagy minőségének változásaira rendszerint nagy figyelmet fordítunk. Esztétikai szerepén túl ugyanakkor a hajas fejbőr betegségeinek hátterében sok esetben belső szerveink kóros folyamatai állnak, melyeknek időben történő kivizsgálásával állítható be a megfelelő terápia és szüntethető meg a hajhullás.

A TRICHOLÓGIAI VIZSGÁLAT MENETE

Ahogy a szem a lélek tükre, úgy a haj szervezetünk állapotának tükre. Élettanilag három dologra van szüksége: táplálékra, vízre, levegőre. Ha valamelyiket nem kapja meg, nem működik optimálisan. Mindig reagál a szervezetünkben végbemenő problémákra. Másként reagál gyulladásra, vízhiányra, hormonális változásokra, nőgyógyászati megbetegedésekre.
A haj vizsgálata tehát segít a szervezetben meglévő zavarok feltárásában. A hajgyógyász elsődleges diagnosztikai eszköze a mikrokamera, amelynek segítségével 400-szoros nagyításban kap képet a hajhagyma, fejbőr állapotáról, a fokozott hajhullás, korpásodás okairól.
Napjainkban a haj és fejbőr kezelésére számos anyag született. A hajgyógyászati kezelések során nem elsősorban a kinőtt és esetleg károsodott hajat, sokkal inkább a hajas fejbőrt, illetve a fejbőrben található hajhagymákat és ezek problémáit kezeljük. A cél minden esetben a hajhullás megállítása, a hajhagymák táplálása, a fejbőr fiatalítása, a felborult egyensúlyi állapot helyreállítása.

Trichologiai vizsgálat során, néhány hajszálat húzok ki a fej különbözõ területeirõl. Majd ezen hajszálak mindegyikét megvizsgálom mikroszkóp alatt. A hajhagymák állapotából megállapítható, a  haj tápagyag ellátottsága is.  Foltos hajhullások esetén ezen húzásos vizsgálatokat mindig a folt széléről végezzük, illetve az azzal szimmetrikus ép területről. A trichogram relatíve fájdalmas jellege miatt nem vált rutinvizsgálattá, illetve kidolgoztak rá alternatív módszereket. Ezek egyike a hajmosási vizsgálat. Ennek során a hajmosás során kihullott hajszálakat vizsgálom meg a fenti módon. Nagyon fontos, hogy vizsgálat előtt, ne frissen mosott hajjal érkezzen, ugyanis ezen hajhúzásos teszt csak akkor hasznos, ha kb. 4-5 nappal a legutolsó hajmosás után történik.