Viszketés a fej hátulsó részén ami aztán vastag száraz bőr pikkelyeket hagy maga után egyszerre kínos és zavaró. Ám mielőtt még mi magunk, otthon, egyszerű korpának diagnosztizálnánk, nem árt ellátogatni hajgyógyászunkhoz. A Különféle fejbőr rendellenességek más és más olajokat, speciális kezelést igényelnek.

Tünetek

Szinte mindegy is, milyen fajta fejbőr problémától szenved valaki, a tünetek minden esetben ugyanazok. A tarkó viszketése és az aláhulló elszáradt bőr az összes állapot jellemzői. Közelebbről aztán látható a vörös bőrkiütés, és a viszketést sokszor kíséri zsírosodás is.

Okok

Tipikusan három féle bőr betegség okoz tarkó viszketést. 1.) A fejbőrön található pikkelysömört jelzik a vérző foltok és, hogy más testrészek is érintettek. 2.) A Seborreás dermatitiszen bizonyos termékek még súlyosbítanak is, viszkető, hámló bőrt eredményezve. 3.) Végül, de semmiképp sem utolsó sorban,beszélhetünk még átlagos korpásodásról, mikor a száraz bőr vékony kis darabokban leválik a fejbőrről, rá a hajra. A hajgyógyász 300 szoros nagyítású mikrokamera segítségével, pontosan megtudja mondani mi okozza a viszketést.    

Megelőzés

Amennyiben valakinek eleve hajlama van a fent említett kondíciók bármelyikére, a megelőzés a legkézenfekvőbb tenni való. Sok sampon és más hajtisztító készítmény szárítja a fejbőrt  ezáltal viszketést okoz. A forró víz csak tetézi a bajt.  Mossunk ritkábban hajat, használjunk hidratáló hatású sampont és balzsamot,tegyük mindezt langyos vízzel.  

Kezelés

Van, hogy a megelőzés nem elég távol tartani a viszketést. Ilyen esetekben a korpásodás elleni – vagy gyógyszeres samponok átmenetileg jó eredményt nyújthatnak, minthogy hidratálják a fejbőrt és elmossák az elhalt hámréteg egy részét. Hosszú távú, igazi megoldást azonban csakis egy speciálisan az adott problémára kifejlesztett kezelés jelenthet.

     

Forrás : livestrong.com