Múlt héten már elkezdtük összeszedni az új évi fogadalmak Top 9-es listáját, valamint ezek teljesíthető verzióját, 4 ig jutottunk akkor, íme a többi !

5. Rendszerezettebb lenni (22%)

Legyünk őszinték, mindenki szeretne kicsit rendszerezettebb lenni. Viszont ez egy nagyon tág kifejezés, nem csoda, hogy gyorsan ejtjük, mint fogadalmat. Amennyiben te komolyan gondolod, hogy rendbe szeded magad kezd azzal,hogy megtervezed hogyan.

 

Hogyan:

Vegyél egy noteszt. Írj is bele . Kezd el használni a naptár app-ot a telefonodon, vagy ha úgy érzed fektess be egy olyan igazi BridzsitDzsónsz-os naplóba.

…És írj is bele. És ne csak időpontokat vagy fontosabb dátumokat, de mindent amit aznapra elterveztél. Nem ártana mosni? Add a napi listához. Már illene visszaigazolni, hogy a gyerek megy az osztály kirándulásra holnap után. Add a listához azt is. Mindent, amit nem tudtál aznap teljesíteni, húzd át és add a következő naphoz. Ahogy egy jövőbeni esemény szóba jön, írd is le mindjárt, így még ha te el is felejted, az emlékeztető ott lesz leírva, időben. Összekötheted a fogadalmakat úgy, hogy előre megtervezed a menüt minden napra és leírod. Használhatod még a hűtőd tartalmának nyomon követésére, mindig leírhatod ami éppen fogyóban van, így akkor sem felejted el ,ha már nem vagy otthon. Igazából, írj le bármit amit érdemes lehet megjegyezni, váljon mindennapjaid szerves részévé.

6.Igazán lomtalanítani (11%)

Ahogy telnek az évek, úgy halmozunk fel egyre több lomot. Egy évben egyszer rendet rakni,hatalmas munka, nem is nagy csoda ha “elfelejtődik”.

Inkább:

Nem mondom, hogy egyszerű lesz, de megszokás kérdése, ez az én módszerem : Menj végig a ruhásszekrényeden, ha valamit az elmúlt 12 hónapban nem hordtál, zsákba vele és adomány lesz. -“De,ki tudja lehet, hogy még hordani fogom!”- Eddig sem hordtad,ezután sem fogod! -”De,ki tudja,valamire még jó lehet…”-  Nem, semmire nem lesz jó. El lehet ajándékozni adományboltoknak ( már itthon is van, cseriti shop a neve) vagy ha van rá időd,árulhatod is eBay-en ,ilyesmik. És ha ezt megcsinálod három havonta,már nem is akkora feladat. Ugyanez vonatkozik a gyerek játékokra,mütyűrökre, lim-lomokra, és csetreszekre is,nyugodtan légy kegyetlen. Talán nehéz lesz majd megválni egy-egy tárgytól, ám rengeteg felszabadult hely a jutalom. Na most, jöhet az ‘iratos-fiók’; Szerezz egy dobozt és tégy el mindent amire szükség lehet még a jövőben. Most pedig alaposan tépj össze minden olyat ami már nem kell. Lomtalaníts a közösségi hálón is. Pucold ki közösségi média profilodat. Vond vissza a követést minden olyan oldaltól, ami már nem érdekel vagy kifejezetten stresszel.A közösségi média rengeteg stresszt okozhat, ha elveszted az irányítást. Kezdj el követni,olyan oldalakat,amelyek érdekelnek és/vagy hasznosak számodra.

7. Tanulni valami újat (12%)

Pontosan,például feiíratkozhatsz valamelyik egyetem online kurzusára (magyar nyelvű : ELTE online, eduline.hu, angol nyelvű az Edx ,ez egy gyüjtő oldal több mint 100 egyetem kurzusaiból) -Ezek legtöbbje kortól és előképzettségtől függetlenül,rugalmas időbeosztásban elvégezhető. Plusz szerencse, hogy sok januárban kezdődik. Ezenkívül bármikor és bárhonnan teljesíthetőek, csak internetkapcsolat szükséges hozzá.

Vagy akár találhatsz a kerületedben,érdeklődésednek megfelelő, hobbi csoportokat -egy gyors google keresés kiadaja az összes fényképész klubbot, főző iskolát, hímző kört vagy épp rajz tanfolyamot a közeledben.

Nem utolsó sorban ezt az időt és energiát fordíthatod önkéntes munkára is.

Önkéntes ételosztás – Ételt az Életért Alapítvány  www.karitativ.hu/onkentes-munka/

Önkéntes kutyasétáltatás, cica simogatás

Budaörsi Állatmenhely  www.budaorsiallatmenhely.hu/onkentes-munka/

Tappancs Tanya   https://www.tappancstanya.hu/hogyan-segithet/onkentes-munka

 

8. Több időt tölteni a családdal (14%)

 

A szabad idő olyan, mint az aranypor és bölcsen kell elkölteni. Ám mindenkit egy helyre terelni, ugyanabban az időben, felér egy rémálommal.

Inkább:

Nevezz ki egy estét havi rendszerességgel családi-est nek. A telefonokat némítsétok le pár órára. Vagy látogasd meg egy szerettedet, akit már rég nem láttál. Tartsatok mozi estét. Üljetek le vacsorázni asztalhoz.

A technológiának köszönhetően, most könnyebb tartani a kapcsolatot mint valaha, párbeszédet kezdeményezni pedig annál nehezebb. Már egy pár óra egymás társaságában ad egy nagy lökést teljesség érzésünknek.

9.Kevesebb időt tölteni a közösségi hálón (7%)

Egy csoda, hogyan éltünk nélküle, ám ha tetszik, ha nem mára a modern élet szerves részévé vált. Egyre több és több időt töltünk a képernyőhöz ragasztva, és csak görgetünk és görgetünk lefelé a végtelenségig és ezzel tisztában is vagyunk. Ettől függetlenül csak nagy nehézségek árán sikerülhet elszakadni.

Inkább:

Megpróbálhatod egyszerűen minden átmenet nélkül törölni a profilodat, de azért lássuk be, sokszor nagyon is hasznos. Inkább,kisebb változtatásokat eszközölj, vegyél vissza az időintervallumból, vagy állítsd be a telefonodon,hogy ne mutasson értesítéseket. Minden este tarts egy közösségi média mentes órát,telefont,számítógépet és minden eszközt tegyél el. Ezt az órát szánd magadra vagy családodra. Menj el sétálni vagy lazulj el egy forró kád vízben.Már léteznek erre app-ok is, melyek nyomonkövetik és limitálják, a képernyő előtt töltött időt….

 

Nem számít mennyire egyedi vagy közhelyes a fogadalmad, az első pár hét nehéz lesz. De ha csak annyit megszívlelsz abból amit írtam, hogy kis lépésekben gondolkozol és reális célokat tűzöl ki magad elé…A siker garantált!