Etiológia

Az elmúlt évek kutatásai segítettek jobban megismerni a közönséges korpa és a szeborreás dermatitisz közti különbséget, és a mögöttük rejlő mikrobális tevékenységeket is. Ahogy arról már múlt évben beszéltünk, korpa és szeborreás dermatitsz egyaránt a Malassezia (vagy Pityrosporum) nevű élesztőhöz köthető. Malassezia globosa és Malassezia restricta, a két leggyakrabban jelen lévő gomba fajta normál és korpás fejbőrön is. A tudósok úgy hiszik, hogy a lipofil élesztő gomba a faggyú trigliceridekkel táplálkozik, majd ezekből szabad zsírsavakat, olajsavat készít.  Ezek a szabad zsírsavak aztán átütik a szaruréteget és rombolják a bőr természetes gát funkcióját, egy sor tipikus tünetet eredményezve így.

 

Kezelési stratégiák

Mielőtt még a Malassezia név előkerült volna, a széleskörben ismert hipotézis az volt, hogy a szeborreás dermatitisz a pikkelysömörhöz hasonlít leginkább, még akkor is amikor a szeborreás dermatitiszt sikeresen kezelték gomba ellenes szerekkel, a sömört nem.A Korpa és a szeborreás dermatitisz kezeléséhez egyaránt, olyan termék szükséges, mely hatékony és a kozmetikai szempontoknak is eleget tesz, ezáltal kényelmesen beépíthető a páciens napi hajápolási rutinjába.

A korpa és a szeborreás dermatitisz kordában tartása, kezelése, három különböző csoportra osztható, hatásmechanizmustól függően ; ezek a hámoldó (keratolitikus), mikroba elpusztító/inaktiváló (antimikrobiális) vagy sejtszaporodás gátló (antiproliferatív) anyagok.Az egyszerű sampon + hámoldó szeres kezelés számottevő mennyiségű pikkelyt eltávolít, enyhébb esetekben. A boltokban divatos korpa és szeborreás dermatitiszre kapható szerek majd’ mindegyike tartalmaz gomba fertőzés elleni anyagot.

Sejtszaporodás gátló megoldások (pl.: kátrány) csökkentik  a felső hámsejtek szaporodásának léptékét és a bőrsejtekbe beszivárgó folyadék mennyiségét. Azon esetekben , mikor gyulladásról van szó, a szteroidos kiegészítő kezelés javallott. Mivel általánosan a korpa és a szeborreás dermatitisz kezelése is hosszú ideig tart, nagyon fontos, hogy a terápia mint esztétikai mint kozmetikai szempontokból megfeleljen páciensnek, be tudja azt illeszteni életvitelébe.

 

Tinea Capitis

Gyakori gombafertőzés még a tinea capitis, “fejbőr sömör”-nek is nevezik, merthogy gyűrű alakú kiütéseket okoz. A többi gombás eredetű bőrbetegséggel ellentétben, ez leginkább gyermekeket érint. Terjed lehámlott bőrsejtek és/vagy fertőzött emberek, állatok, talaj …… stb. által. (Hainer, 2003)

 

Klinikai Jellemzők

 

A tinea capitis tünetei lehetnek a jól-behatárolható vagy a szabálytalanul elhelyezkedő alopécia, hámlás, bőr viszketés és töredező haj. Spóraképződés a szálak mélyében azt eredményezi, hogy a hajszál a fejbőr közvetlen közelében törik el ezért nevezik “black dot” (fekete pötty) alopéciának is. (Hainer, 2003).  A fertőzést kísérheti gyulladás, de jelentkezhet anélkül is. Gyulladt formájában megjelennek a kerionok a fejbőrön ; Kerion kialakulásakor a hajas fejbőrön vöröses, gyulladt, kiemelkedő, gennyes hólyagokat tartalmazó kerekded elváltozás figyelhető meg, mely éles szélű, általában több centiméteres átmérőjű. Felszíne nedvedzhet. Jellegzetessége, hogy a gyulladt bőrterületen található hajszálak könnyedén, tövestül kihúzhatóak. A kerion hátterében általában zoophil vagy geophil gombák állnak, mint a Trichophyton verrucosum, vagy a Microsporum gypseum. Következtében maradandó kopaszság (irreversibilis alopecia) alakul ki, mert a hajas fejbőrön a szőrtüszők elpusztulása, kiterjedt hegesedés figyelhető meg ( http://www.drdiag.hu/kereso/diagnosztika.adatlap.php?id=70019).(Arenas et al., 2006).

Etiológia

A bőr gombás betegségeit okozzák : a Microsporum, a Trichophyton, és az  Epidermophyton. A közönséges korpáért is felelős Malassezia -val ellentétben, a dermatophyte típusú gombáknak keratinra van szükségük a fejlődéshez és a hajszál belsejét is képesek megtámadni. A Microsporum és a Trichophyton a két leggyakrabban előforduló név mikor a tinea capitis -ről beszélünk, alfajaik pedig helytől és időtől függően változnak. A Dermatophytákat pedig aszerint sorolják csoportokba, hogy hol szeretnek élni :  anthropophili (embereket fertőz), zoophilik (állatokat fertőz), vagy geophilik (talajt fertőzi). Ezen csoportok mindegyike fertőző a hajra. A Wood-féle lámpás vizsgálat bizonyult eddig a leghatékonyabbnak microsporum-gomba okozta tinea capitis kimutatásában, ezeka fajták  ugyanis UV lámpa alatt zöld színben világítanak. Sajnos viszont az esetek többsége a Trichophytan fajtához köthető, az pedig egyáltalán nem fluoreszkál, így nehezebb diagnosztizálni.(Abdel-Rahman and Nahata, 1997),

 

Kezelési stratégiák

Sömör esetén a szisztematikus eljárás sokkal hatékonyabb, mint egy-egy  lokális, időnkénti kezelés, mivel a gomba ellenes szer el kell, hogy jusson a hajhagymákig.  Általánosan a kúra grizeofulvin hosszan tartó dózisaiból és gyulladás esetén helyi szteroid kezelésekből áll.(Elewski, 2000). Kiegészítésként pedig ajánlatos az időközönkénti gombaellenes terápia, például cink-pirition, szelén-szulfid vagy ketokonazol tartalmú samponok ezek ugyanis csökkentik az élő,elhullajtott gombasejtek létszámát(Higgins et al., 2000) és így a más emberekre való átterjedés lehetőségét is.

 

Pszoriázis

A Pszoriázis egy krónikus, mindig visszatérő gyulladásos betegség, a világ népességének 2 % -a szenved tőle, és ezek 50 % -a a fejbőrt (is) érinti.(Sinclair et al., 1999). Az UV sugarak hiánya és a skalpot érő súrlódási sérülések gyakorisága mind hozzájárulnak a fejbőrön mutatkozó klinikailag evidens pszoriázis tünetek felbukkanásához.(Elewski, 2005). A Pikkelysömör a fejbőrön az arthritis psoriatica előjele is lehet, a  páciensek 6-39 % -a szenved később izületi gyulladástól is.(Myers et al., 2006).

Tünetek

Pszoriázis a fejbőrön könnyen felismerhető a jól körbehatárolható, vörös, pikkelyesen hámló foltokról, ezüstös-szürke pörsenésekről.  Hasonló sebek feltűnhetnek a testen máshol is, így egyszerűbb diagnosztizálni. A foltok viszketnek és égnek, ezek a tünetek idővel csak rosszabbodnak. Jellegzetes a hajszálak összekürtősödése,ezt “wigwam”nak vagy indián sátornak hívjuk. (DeVillez, 1994). Hajszálak törékennyé és szárazzá válása után telogen effluvium is felléphet, ami kiterjedt hajvesztést okoz (Comaish, 1969).

A mikrokamera használata széles körben elterjedt a klinikai tünetek megállapításában. Ezen technika lévén felfedezésre került, a nagyon sok piros pont, amik vélhetőleg a dermális papillákban található görbe kapillárisok.  Ez a megközelítés egy egészen új fajta diagnosztikai megoldást kínál.(Ross et al., 2006).

Etiológia

A pikkelysömör etiológiája nem teljesen világos ; Ami biztos, hogy a genetikai hajlam fontos szerepet játszik. (Mrowietz et al., 2006). Ezért, a teljes családi háttér történetet figyelembe kell venni, régebbi bőr és reumatológiai problémákkal együtt. Mint a szeborreás dermatitisz, a pikkelysömör egyik jellemzője a hiperproliferáció (túlszaporodás) vagy a felhám gyors sejt forgalma (Sinclair et al., 1999).

Kezelési stratégia

A Pszoriázis nem ritkán egy életre szóló állapot, ami egy életre szóló terápiás stratégiát igényel, de még a tüneti kezelés sem mindig hatékony. A Keratolit fajtákat, például szalicilsavat tartalmazó samponok segítik a felgyülemlő pikkelyek lemosását. Gyakorta használt szerek/kezelési módok a kortikoszteroidok, D3 vitamin analógok, retinoidok, eseti kőszénkátrányos előkezelés, anthralin, fototerápia és immunobiológiai anyagok. Az ilyen anyagok használata sokszor kellemetlen (p.l.:kőszén) és érdemes számolni a mellékhatásokkal is. Enyhébb pikkelysömör kúrálására tünetikezelések míg súlyosabb esetekben fototerápia és egyéb szisztematikus kezelések használandóak. (Gottlieb, 2005). A tachifilaxia (vagy gyors immunizálás) korikoszteroidok szedésekor alakul ki, 2-3 alkalom után a páciens nem reagál a gyógyszerre többé.(du Vivier and Stoughton, 1975).

 

A válasz nem is feltétlenül tachifilaxia, sokkal inkább szervezetünk természetes válasz reakciója a mesterséges szerekre.

Itt a Holistic Pont Angyalföld ben, hajgyógyászunk háromszázszoros nagyítású mikrokamerát használ a vizsgálathoz és csak 100% ig természetes hatóanyagokat tartalmazó O’rising termékeket ajánl.