Elérkezett az ünnepi szezon ismét és vele együtt a hosszas sorban állás azokért a különleges ajándékokért. Vajon lábaid túlélik majd az egész napos járdán menetelést, az órákig tartó áldigálást a kemény beton padlón és a boltról boltra rohanást a plázában?

 

206 csont található a felnőtt testben. Ebből összesen 26 csont, 33 izület, 107 ínszalag és 19 izom egy -egy lábban. Vagyis, testünk minden csontjának egy negyede a lábfejben van.

Ez nagyon sok mozgó részt jelent, főként a karácsonyi vásárlási láz közepette, “Black Friday” tól karácsonyig. “Shop until you drop” mondják az amerikaiak vagy – vásárolj, míg összeesel- egészen szó szerint értendő az évnek ebben a szakában.  Függően attól is persze, hogy a világ mely pontján élsz, órákig sorban állni a hidegben frusztráló érzés, plusz a lábfejünk is átfagy, fájdalmassá vagy épp teljesen érzéketlenné válik. Egy hosszú vásárlással töltött napot követően a lábfej izmai és a boltozat is elfárad. Ennek az oka, hogy a boltozatban lévő izületek összerogynak ,kilapulnak a sok járástól és állástól.  Ezért, nagyon fontos, olyan cipőt viselni ,mely megfelelően tartja a lábat, megakadályozva így a lábfej, láb és hát problémákat.

Függ az egyén lábának anatómiai felépítésétől is, hogy  lapos a talpa vagy magasan boltozott, milyen cipőt talál majd a legmegfelelőbbnek. PL.: A természetesen lapos talp balerina cipőben görcsölni fog hamar, míg a magas boltozat  fáj és ég magassarkúban, magastalpúban. Mégpedig,mert a magassarkú lejtése a talaj felé kényszeríti a talp felső részét és mert a párnázottság a lábujjaknál nem elegendő ahhoz, hogy megtartsa a súlyt.

“Egyszóval a cipő okozhat lábfej problémákat, csakúgy mint bizonyos struktúrájú lábfejek okoznak cipő problémákat.”

Még rosszabb ha egyébként is van valamilyen csont elváltozásod – kalapácsujj, boka süllyedés vagy bütyök – és ezt még tetézed egy alkalmatlan cipővel. A túlságosan keskeny lábbeliktől csontkinövések keletkezhetnek, amik pedig hólyagokat és tyúkszemeket eredményez.

Ezek után,könnyű belátni, hogy az egész napos vásárolgatás nagyon veszélyes lábadra nézve.

Megelőzheted, hogy a lábfájás tönkre tegye a karácsonyi bevásárlás élményét :

  • Legelőször is, találd meg a megfelelő cipőt mielőtt vásárolni indulsz. ( Ha munka után mész vásárolni, vigyél magaddal egy kényelmes pár cipőt amit majd átveszel – mint egy tenisz cipő, vagy egy kényelmes csizma…-. Amennyiben mégis magassarkúban vagy ballerinában vágsz neki, gondoskodj kényelmes betétről.
  • Egy másik módszer amivel kényelmessé teheted lábbelieidet,  a cipőboltokban is kapható kis zselé párnák, amiket a láb boltozata alá helyezve azonnal megszüntethető a felső párnázatra nehezedő nyomás.

 

A legjobb amit tehetsz, egy hosszú vásárlással telt nap után, ledobni a cipőt és belebújni a legkényelmesebb papucsodba. Ezután áztasd be a lábad meleg vízbe ha a lábad átfagyott/jeges vízbe ha a lábad forró. Végül levendula illó olajos masszázzsal lazítsd el fáradt lábizmaidat.

Forrás :huffpost.com

 

Egész héten mást sem csinálsz mint vásárolsz a szeretteidnek, tervezed a menüt, válladon az ünnepek összes logisztikai kihívása -melyik nagymamát melyik pályaudvarra, melyik héten melyik nagybácsi alszik itt – ezért mi azt gondoltuk a minimum amit megérdemelsz heti 30 perc kikapcs , frissítő talpreflexológia. Ha egyet értesz, és szánnál magadra heti 30 percet,telefonálj és foglalj időpontot!