Korpás haj és fejbőr

Sajnos gyakran előfordul, hogy akár egyik napról a másikra bekorpásodik a fejbőr. A korpa a fejbőrön kialakuló lemezkék formájában jelentkezik, ezek nagy mennyiségű elhalt hámsejtből állnak, melyeket kollózus (tapadó) zsír fog egybe. Megkülönböztetjük egymástól a száraz korpát (Pityriazis Simplex) illetve a zsíros korpát (Pityriazis Steatoide). Előbbinél a korpa nem tapad a hajhoz, gyorsan válik le a fejbőrről és hajszálról leesik, utóbbinál viszont a fokozott faggyútermelés miatt a korpa a fejbőrön marad, ahol gyulladásos folyamatokat indíthat be.

SZÁRAZ KORPÁT (Pityriazis Simplex),

a Pityrosporum Ovalis nevű mikrogomba okoz, illetve ennek hirtelen elszaporodása, mivel normálisan szimbiózisban él a fejbőrünk savköpenyével. Elszaporodását okozhatja: ha megfázik a fejbőrünk, ha túl lúgos sampont használunk a savas fejbőrön,  így felborítjuk a bőr pH egyensúlyát. A korpa önmagától ritkán múlik el, ezért mindenféleképpen forduljon szakemberhez.
Természetes alapanyagú hajgyógyászati termékekkel az eredmény gyors és látványos, mellékhatások nélkül gyógyulhat meg, mivel nem vegyi anyagot, mint például ként használnak a hajgyógyászatban a korpa ellen, hanem természetes antibiotikumokat (például izlandi zuzmót), így a pH érték helyreáll a fejbőrön, a Pityrosorum ovalis jelenléte a normál méretűre csökken, a korpadarabok pedig eltűnnek.


ZSÍROS KORPÁT (Pityriazis Steatoide),

a Corinne bacterium acnes (faggyú baktérium) okoz a fejbőrben. Mivel ez a baktérium a tüszőben él, a zsíros korpa a fejbőrben alakul ki és furcsa szaga lesz.
Kiváltó okai belső eredetűek: okozhatja túlzott stressz, a tüszők eltömődése, vagy a hormonális egyensúly felbomlása. A hajgyógyászati kezelések a problémát teljesen megszüntetik, azonban a belső okok kezelése orvosi feladat lehet.