ALOPÉCIÁK

A foltos hajhullás (alopecia areata)

A foltos hajhullás (alopecia areata), más néven körülírt hajhullás érintheti a fejbőrt, illetve valamennyi testrészt, ahol szőrnövekedés jellemző. Következtében tar foltok jelenhetnek meg a fejbőrön,  a szőrzetben,  például a szemöldökben és a szakállban stb.. Az érintettek közül sokak számára súlyos pszichés megterhelést is jelent ez a probléma.

Az alopecia areata oka nem teljesen tisztázott, jelenlegi ismereteink szerint leginkább autoimmunitás áll a jelenség hátterében. A foltos hajhullás következtében rövid időn belül csupasz kerek vagy ovális foltok maradnak hátra a fejbőrön. A hajhullás mértéke egyénenként változó: vannak, akik csak nagyon kis területről veszítenek hajszálakat, míg másoknál a hajhullás nagy felületekre terjed ki, sőt, akár a teljes testet érintheti, beleértve a szempillákat, szemöldököket, a hónalj- és a szeméremszőrzetet is.

A foltos hajhullás a második leggyakoribb hajhullástípus (a férfias típusú hajhullás után). 

Az alopecia areata főleg gyermek- és fiatalkorban fordul elő, de bármely életkorban jelentkezhet, családi halmozódást mutat és férfiaknál valamivel gyakoribb, mint a nőknél.  Három, foltos hajhullástól szenvedő személy közül kettő, 30 évesnél fiatalabb. Körülbelül az érintettek felénél egy éven belül a tar foltokon spontán visszanő a haj. Az is előfordulhat, hogy a foltos hajhullás időről időre rendszeresen visszatér. A hajhiányos foltok szélein lévő hajszálakat a szakemberek felkiáltójel 

alakú hajszálaknak nevezik, mivel a fejbőr felé vékonyodnak. Ennek oka, hogy a hajszál elszarusodási folyamata (keratinizáció) zavart szenved.

A foltos hajhullás típusai:

A hajhullás kiterjedtsége alapján a foltos hajhullást a következő típusokra osztják:

Alopecia areata unilocularis: csak egyetlen foltban hullik ki a haj

Alopecia areata multilocularis: több tar folt is kialakul

Alopecia areata subtotalis: a haj majdnem a fejbőr egészéről kihullik

Alopecia areata totalis: az összes hajszál kihullik a fejbőrből

Alopecia areata universalis: a haj-, illetve szőrhullás a fejbőrt és az egész testet érinti

Ophiasis típus: az alopecia areata egy külön formája, melyre az jellemző, hogy a haj elsősorban a hajas fejbőr szélső területeiről hullik ki, általában a tarkóról, néha a halántékról vagy a homlokról.

Hasonló tünetekkel járó, más betegségek:

Vannak betegségek, melyeknek lehetnek a foltos hajhulláshoz hasonló tünetei, amelyek azonban teljesen más okokra vezethetőek vissza. Ilyen az úgynevezett trichotillománia, ami a hajszálak kényszeres kitépkedését jelenti, főként lányoknál és fiatal nőknél fordul elő. Foltos hajhullással járhat az úgynevezett alopecia syphilitica (a szifilisz betegség következménye), továbbá a lupus erythematosus (egy autoimmun betegség) vagy gombás fertőzés (mikózis) is. Ha a páciens foltos hajhullás tünetével jelentkezik, a szakembernek gondolnia kell ezekre az eshetőségekre is, és el kell végeznie az ehhez szükséges vizsgálatokat is.

A foltos hajhullás oka nem teljesen tisztázott. Lehet genetikai eredetű, azonban gyakoriak a szervezetben keletkezett gyulladásos gócok / rossz, gennyes fog, szájsebészeti- fül –orr- gégészeti gócok, krónikus epehólyag gyulladás, idült petefészek gyulladás, urológiai, nőgyógyászati probléma, candida – ez utóbbi egyre jelentősebb méreteket ölt stb./okoznak ilyen tünetet. Hormonális, toxikus illetve pszichés hatások, autoimmun betegség, nagyobb idegi, lelki megterhelés is kiválthatják. ilyenkor ezek felderítése és kezelése szükséges ahhoz, hogy a haj hullása megszűnjön, és a kihullott haj vagy testszőrzet visszanőjön.

http://holisticpont.hu/szolgaltatasok/hajgyogyaszat/