A Diabétesz hatásai testünkben

Aki diabétesztől szenved,annak a teste nem termel elég inzulint,vagy termel de nem használja fel hatékonyan,vagy mindkettő. Az Inzulin egy fajta hormon ami az ételekből nyert cukrot a véráramból a sejtekhez szállítja,ahol az elraktározódik vagy energia formájában hasznosul.

 

Ha testünk nem termel elég inzulint,vagy nem használja hatékonyan, a cukor felgyülemlik a vérben. Ez a többlet cukor aztán roncsol testszerte minden szervet, a látást és az idegeket is.  Természetesen az érhálózatot sem kíméli, pedig ezek feladata oxigént szállítani mindenhová a testben, így táplálva a szerveket és szöveteket. A károsodott érhálózat így nem képes elegendő oxigént juttatni a hajhagymákhoz, ez pedig nagyban befolyásolja a haj növekedési ciklusait.

A Haj növekedési ciklusa és a Diabétesz

Alap esetben,hajunk életciklusa három fázisra osztható. Az aktív fázis álltalában 2 év vagy több és ezalatt havi 1-2 cm növekedéssel számolhatunk. Ezt követően egy körül-belül 100 napos pihenő fázis jön. Majd, néhány a pihenők közül kihullik.

Szóval,miért hullik ki a hajam?

A cukorbetegség megzavarja ezt a folyamatot,lelassítva a haj növekedését és az átlagosnál nagyobb mértékű hajhullást okoz. És nem csak a fejtetőn. A karon,a lábon,különböző test tájakon.

A diabéteszes személyek többsége, az úgynevezett alopecia areata nevű állapotot tapasztalja. Az alopecia esetében az immunrendszer megtámadja a haj hagymákat,amítől a haj foltokban hullik ki a fejről és más testrészekről.

A Diabétesz önmagában is okoz hajhullást, de a stressz,amit annak a tudata okoz,hogy krónikus betegséggel élünk sem segít a helyzeten. Ezeken kívül kiváltó okok lehetnek még, a cukorbetegség miatt szedett gyógyszerek mellékhatásai és a pajzsmirigy problémák is.

Mit tehetek én? Az első lépések…

Mindenképpen szükséges beszélni az orvosunkkal, ha olyan tüneteket tapasztalunk,ami aggodalomra adhat okot, a hajhullást is beleértve,különösen fontos a lábon ,vagy karon,ez ugyanis már a szegényes keringés egyik jele.

Álltalában ha a hajhullást a diabétesz okozza elég ha igazítunk kicsit diétánkon és életmódunkon.

Ugyanilyen fontos hajgyógyászhoz is fordulni,aki külsőleg nyújt segítséget.A diabétesz lehetetlenné tesz bármi féle belső terápiát,de szerencsére nagyon sok olyan hajkezelő anyag van,ami tartalmazza azokat a vitaminokat és ásványianyagokat,amire a fejbőrnek szüksége van ám a vérkeringésen keresztül már nem kapja meg.

 

Rendelőnkben a mikrokamerás hajvizsgálatot és a kezelést Horváth Hajnalka Rita természetgyógyász végzi.