Míg a legújabb divat színek és stílusok fantasztikusan néznek ki, azért nem árt elgondolkodni, megéri e ezért mindenféle kemikáliákkal és forró formázó vasakkal kínozni hajkoronánkat nap-nap után. Kis idő után,az egykor ragyogó loknik, fakó és töredezett szalma bála benyomását fogják kelteni és már csak egy hajgyógyászati-nagygenerál javítás képes rendbe tenni.

“Valószínűleg a legelterjedtebb tévhit a hajjal kapcsolatban, hogy az él. Holott a haj élettelen és így nem képes meggyógyulni sem, ha egyszer megsérült.” mondja Dr. Draelos az Észak Karolinai dermatológia akadémia professzora. “ Azt kellene belátni, hogy pontosan azok a dolgok amiket a gyönyörű külső érdekében művelünk a hajunkkal -mint a festékek,szinezők,egyenesítő/bodorító szerek, amik végül tönkreteszik a haj szerkezetét és így kinézetét is.”

 

Vegyi támadás

Mikor a haj megsérül, a kutikulát takaró külső lipid réteg -amitől a hajunk szép és fényes – eltűnik. A vegyi ártalmak felelősek a haj sérüléseinek többségéért, mivel a kemikáliák hatására a haj elveszíti természetes nedvesség tartalmát. A végeredmény pedig kiszáradt,fakó tincsek.

“Mára rengeteg szert fejlesztettek ki, kifejezetten a túl-vegykezelt hajra ezenkívül a rendszeres hidratálás napi rutinunká kell váljon. ” javasolja Dr. Draelos.

Ugyancsak Dr Draelos néhány tanáccsal is szolgált:

 

  • Használjunk rendszeresen hidratáló sampont és kondicionálót is. A Balzsamok,olajok és a 2 az 1 ben samponok is jók.
  • Próbáljunk ki nem kiöblítendő hajszérumokat is.
  • Igen,tudom…..szóval…Fejezzük be a hajfestést, a természetes színe biztos, hogy szebb.
  • Amennyiben mindenképp festeni kell, próbáljuk megtartani a “3 árnyalat” szabályt, és ennél messzebbre ne kalandozzunk el a természetestől.  Sötétebbre festeni valamivel jobb mint világosabbra.

Égetéses támadás

 

Az égési sérülések is nagyon gyakoriak a hajat ért ártalmak között, hólyagosodásnak nevezik azt ami ekkor történik Ez olyankor fordul elő, mikor a hajszálban lévő víz, felforrósodik majd gőzzé válik. Ezek a hólyagok a hajszálakon a kutikula elveszítéséhez vezetnek. Az ilyen sérülés jelei, az égett szag, a hajszálak könnyen törnek és végeik gubancosak.

“Az éles hőmérséklet váltások, egyébként sem tesznek jót a hajnak, de a forró levegő egyenesen megfőzi a frizuránkat.” világít rá Dr. Draelos. Védeni hajkoronánkat a hőkárosodástól létfontosságú.

Amelyik hajszál mégis megég,meggyógyulni nem fog. Az egyetlen megoldás levágni, így egészséges nőhet helyette.

Dr. Draelos tippjei hőkárosodott hajra :

  • Hagyjuk a hajunkat magától megszáradni a levegőn, amikor csak lehetséges.
  • Mikor elkezdjük szárítania hajunkat,ne a legmagasabb hőfokra állítsuk a hajszárítót rögtön.
  • Lehetőleg a hajvasaló/hajsütő amit használunk rendelkezzen hőfok jelzővel.
  • A rendszeres hidratálás javít a frizura kinézetén, de a hőkárosodás forrásának megszüntetése  elkerülhetetlen.

 

Az egyenesnek ára van

 

Míg a kerámia lapos hajvasalók népszerűek a hölgyek körében, a sima, egyenes hajzat már egyéb módokon is elérhető, ilyen például a keratinos haj kiegyenesítés. Mintegy kombinációja a vegyszeres és hőkezeléseknek. Általában szalonokban végzik, gluteraldehidet vagy formaldehidet használnak hozzá.

Miután valamelyik vegyi anyagot felvitték a hajra, keratinos protein kondicionáló réteg kerül rá, hogy ne legyen annyira törékeny. Az eljárás után néhány napig a hajat szárazon és egyenesen kell tartani.

Dr. Draelos javaslatai azoknak a hölgyeknek akik a keratinos hajegyenesítésen gondolkoznak :

  • Javasolt elkerülnie ezt a procedúrát, akinek nagyon sűrű növésű a sörénye, ha nem tudja a szer megtörni a természetes kötéseket a szálak közt, nem fog működni.
  • Minimalizálhatjuk a károsodást és haj kihullását ha a kezeléseket egymástól távolabbi idő intervalumban tervezzük be.

 

 

Forrás : aad.org

 

 

 

Rendelőnk hajgyógyásza Horváth Hajnalka Rita  .