Holistic_Pont_Angyalföld

A Bach-virágterápia 38 egyedi és egy előre összeállított eszenciakeverék rendszere, melyet Dr. Edward Bach (ejtsd Edvárd Becs) angol orvos dolgozott ki. Az egyes eszenciák mind egy-egy lelki probléma esetén jelentenek segítséget: a negatív lelkiállapotból a pozitív felé billen, aki alkalmazza őket. A módszert 1936 óta alkalmazzák. Nagy előnye, hogy az eszenciák forrásvízen és brandyn kívül mást nem tartalmaznak. Hozzászokni nem lehet, függőséget nem okoznak és túladagolni sem lehet. Pont ideálisak a gyerekeknek is! Miért mondom ezt? Mert tapasztaltam, hogy annyi mindenen tudnak segíteni a Bach-cseppek! Lássuk a példákat!

 

Kisgyermekkor

A kisgyermekkor állandó változások sorozata: ami egyik nap még újdonság volt a babától, másnap már a régmúlt, mert közben még két másik dolgot mutat nekünk, amit most tanult meg. Állandóan fejlődik, változik a pici: mozgása, alvási ciklusa, teste és értelme mind-mind fejlődik. Belegondoltatok már, milyen is lenne ezt felnőtt fejjel átélni? Iszonyú a tempó, mindössze két év alatt a furcsa érzések és „ez meg mi vagy ki” kérdések után eljutni a turbó tipegő korban a nagybetűs Nem szóig! Nem csak beszél, de már tudja, hogy Ő nem anya vagy a kutya, Ő van és akarata is van! Hát nekünk sem lenne könnyű, hát még nekik!

 

OLIVE (Oljafa) eszencia

Az állandó változás bizony megviseli őket is, gondoljunk csak arra, amikor átvált egyik alvási ciklus rendszerről a másikra a gyerkőc és szenved, mert még nem álmos annyira, hogy aludjon, de már fáradt és mi esdekelve várjuk, hogy végre elaludjon. És akkor sem biztos, hogy az alvása nyugodt és fél óránként nem kel fel a pici… Nos, ha korábban tudtam volna, milyen áldásos ilyenkor az Olive (olajfa) eszencia! Segít, hogy a gyermek alvása mélyebb és pihentetőbb legyen, illetve az éber szakaszokban ne legyen fáradt. Úgy is fogalmazhatnék, hogy az Olive segít elaludni, ha fáradt a gyerkőc testileg vagy mentálisan. Ha azonban ébren van, akkor figyelme intenzívebb és jobban érzi magát, frissebbnek a mélyebb és nyugodtabb alvás után. Anyukák, ez nektek is szól! Hányszor mondták, hogy „Aludj, amikor a gyerek is alszik!”. Persze, de ki tud reggel 9-kor aludni megint? Na, ez a harmadik gyereknél már nem lett volna gond, de addigra már nem tehettem meg. Milyen jó lett volna régen az Olive, mert akkor én is elaludtam volna a fáradtságtól és jobban bírtam volna az ébrenlét szakaszait!

WALNUT (Dió) eszencia

A változás nem mindig könnyű. Sokszor várjuk, de olykor félelmetes is. A gyerekek számára sem könnyű, amikor jönnek a fogacskák vagy új szilárd táplálék érkezik a pocakba. Változnak és az élet is változik körülöttük. Ilyenkor segít a Walnut (Dió) eszencia, mely segít a számunkra nehéz változást könnyebben átélni. Megszűnik a félelem és helyébe az örömteli várakozás lép: vajon mit hoz a holnap? Igaz ez a babákra és a mamákra egyaránt! Amikor látjuk, hogy többé már nincsenek göndör fürtök, vagy esetleg az elválasztás viseli meg a babát vagy minket, akkor is jó szolgálatot tesz a Dió eszencia!

 

CHERRY PLUM (Cseresznyeszilva) eszencia

Huh, a hiszti! Amikor erős érzelmi felindultságunkban majdnem valami olyat teszünk, amit eddig soha… no, ilyenkor jó a Cherry Plum (Cseresznyeszilva) eszencia! Nem csak a kismanó, de bizony mi is érezhetjük, hogy pattanásig feszülnek az idegeink és mindjárt olyat tennénk…, és akkor itt van az a pont, ahol érdemes betenni 2 cseppet 2 dl vízbe az eszenciából és kortyolgatni. Így sikerül a kontrollt megtartanunk, míg átvészeljük a gyerkőc érzelmi kirohanását. Mert nem mindig „kis néró” hiszti ez, hanem őszinte harag és csalódottság. Többek között a hiszti, agresszív viselkedés .

 

Óvodás kor

Hűha, ha már idáig eljutunk, az nagy lépés a bébihordótól a benti cipős korszakig! Kérdés, hogy a gyerkőc is örül a benti cipőnek? Bizony van, akinek az elválás nagyon nehezen megy a nagybetűs Anyától. És valljuk meg őszintén, néhány anya is pityeregve leskelődik az ovi ablakban, amikor ott kell hagyni a bömbölő csemetét – és titokban ők is bömbölőnek belül. De ilyenkor is van több eszencia is, amiket segítségül hívhatunk!

HONEYSUCKLE (Jerikói lonc) eszencia

Ezen eszencia egyik aspektusa a honvágy okozta szenvedés. Amikor a gyerkőc haza akar menni, mert ott jó volt anyával. Sokat gondol a „régi időkre”, ahogy az enyéim mondták, akkor segít a Honeysuckle. Segít a gyerkőcnek abban, hogy megtalálja az örömet a jelen pillanataiban is és ne a múlt hiányérzetétől szenvedjen.

HOLLY (Magyal) eszencia

Ha dühös és ezt ki is fejezi. Érthető a mérge, ha a változás számára nem jó – például kényszerhelyzet szülte. De egyébként is, érthető, hogy jobban érzi magát otthon, nem? Nincsen ott másik húsz üvöltő derbis, az van, amit ő akar (többnyire) és nem kell alkalmazkodnia, idegenekhez igazodnia. Persze az óvoda a szociális készségeit fejleszti és ebben a korban ez fontos ez a lépcső, de ez  kevéssé érdekli a gyerkőcöt, valljuk be. No, ilyenkor jól jön a Holly eszencia, mely segít lecsillapodni és feloldani a kicsi mérgét. Csak zárójelben jegyzem meg, hogy ezen eszencia másik aspektusa a testvér féltékenység, melyre szintén alkalmazhatjuk a Hollyt. Segít oldani a féltékenységet, ami természetes érzés a kis trónfosztóval szemben, de ha van módunk természetes oldani a gyermekben felgyülemlő haragot, stresszt, akkor segítünk neki átvészelni az érzelmi viharokat, melyeket verbalizálni még nem képes, így kezelni is csak nehezen tudja belső feszültségét.

 

Szerző: Vasas Eszter

Forrás: cukimamik

 

https://www.facebook.com/kinezterapia/