Ősszel ez a fajta bőr betegség rosszabbodik. Hogyan kezeljük ezt a problémát?

Ahogyan a forró, párás nyári napok átadják helyüket a hűs őszi fuvallatoknak, sokan megkönnyebbülten sóhajtanak fel. Kivétel azok, akik pszoriázistól szenvednek – krónikus állapot amely a bőrt és az izületeket érinti – nagyjából 4.5 millió felnőtt és gyermek vegyesen. Az ősz beálltával, a hidegebb, szárazabb levegő hatására a pszoriázis csak romlik, ez pedig még nagyobb területű száraz, pikkelyes, viszkető, vörös foltokat jelent.

“A levegő páratartalmának hiánya következtében a fejbőr kevesebb nedvességet tud visszatartani és ettől kis repedések keletkeznek a bőr felszínén” mondja Dr. Bruce Strober,a New York City-i Psoriasis Arthritis Center igazgatója.

 

A Pszoriázis leggyakrabban a fejbőrön, a térdeken, könyék tájon és a törzsön jelentkezik, de előfordulhat bárhol, ahol a bőr gyulladt vagy repedezett.

 

A (National Psoriasis Foundation) Nemzeti Pszoriázis Alapítvány szerint ez az irritáló bőr betegség rengeteg különféle formátumban és súlyosságban jelentkezhet. De minden esetben a sejtek általános forgalmi rendszerének félrehúzásával kezdődik a probléma.

“Normális esetben a bőr felső hámrétege 28-30 naponta teljesen megújítja önmagát  – a régi sejtek elhullanak míg az újak átveszik a helyüket.”  tájékoztat Prof.Dr. Mark Lebwohl, a New York City-i Mt.Sinai orvosi központ bőrgyógyászati osztályának elnöke. A pszoriázis esetében, ez a természetes forgalmi rendszer drámaian felgyorsul.

” Pszoriázis esetében a sejtek cserélődése lezajlik 2-3 naponta ” állítja Lebwohl.

Az elhalt sejtek nem hullanak el időben és az új sejtek annyira gyorsan sokszorozódnak, hogy összeragadnak mint egy seb, ezek pedig foltokat, plakkokat formálnak. Általánosságban a végeredmény száraz, pikkelyes,vörös esetenként viszkető foltok a bőrön. És minél szárazabb a bőr, annál kellemetlenebb a kinézete és az érzet is.

Forrás : webmd.com

Rendelőnkben a mikrokamerás haj és fejbőr vizsgálatot  Horváth Hajnalka Rita természetgyógyász végzi.