Az akupunktúra megnevezésére a kínaiak a „csen” írásjelet használják, ami annyit tesz „tűvel szúrni”. Az általunk is használt európai kifejezést pedig Willem Ten Rhyne, dán orvos alkotta meg az 1600-as években a latin acus (tű) és a punctura(szúrni) szavak összetételével.

Miről is van szó tehát?
A hagyományos kínai orvoslás szerint a testben életenergia, ún. „csí” áramlik, amely biztosítja a szervek, a test megfelelő működését. A csí láthatatlan, zárt csatornákon (meridiánokon) áramlik, ezek mindegyikéhez pedig egy-egy szerv, testrész, „probléma” kapcsolható. A test különböző részein reflexiós területek helyezkednek el, ahol a meridiánok összefutnak, ilyen például a fül is.

Ha a test optimális működésében valamilyen „hiba” lép fel, akkor az energiaáramlásban blokk keletkezik. Ezt a blokkot úgy tudjuk feloldani, ha az adott területhez tartozó pontot stimuláljuk, apró tűkkel, mágnesgolyókkal, lézerrel.
„A test energiaellátását 12 fő, szervekhez tartozó meridián irányítja. Ezek a test középvonalán keresztülhaladó kormányzó és befogadó energiavezetékekkel kommunikálnak, kapcsolódnak össze. A 12 fő meridián 6 párt alkotnak, ezek az ugyanahhoz az energiaközponthoz tartozó jin és jang energia minőségéből adódnak. Az energiapároknál ha az egyik minőség energiája nő, a másik minőség energiája csökken. Az akupunktúra a párok harmóniáját próbálja helyreállítani. A kínai orvosláshoz hozzátartozik a holisztikus emberkép. Ez azt jelenti, hogy a test egésze egyetlen sejtből származik, ezért a fülön, a tenyéren vagy a talpon az egész szervezet gyógyítására alkalmas pontok megvannak.” – meséli Dr. Markos Valéria, pszichiáter

Milyen problémákra lehet megoldás?
A fülakupunktúrát jellemzően addiktológiai problémákra alkalmazzák (ilyen az összes szenvedélybetegség, pl. alkohol- ,drogproblémák, nikotinfüggőség), de segíthet a fogyásban, az anyagcsere-átállításban, méregtelenítésben, funkcionális, vegetatív, idegrendszeri valamint fájdalommal kapcsolatos problémák kezelésében is, ide tartozik pl. a migrén, alvászavarok, menstruációs és változó kori problémák, pánikbetegség, depresszió, allergia és még sok minden más is. „A fülakupunktúrát jó eséllyel alkalamazhatjuk kényszerbetegségek bizonyos formájában, gyerekeknél magatartászavarokban, ADHD szindrómában szenvedőknél. Érdekességként megemlíteném, hogy a kalózok is alkalmazták a fülakupunktúrát! Az éleslátáshoz szükséges pontot stimulálták, ez az a pont, ahova a fülbevalót szokás szúrni.” – avat be minket Dr. Markos Valéria

Hogyan működik?
Első lépésként előzetes egyeztetés után sor kerül egy beszélgetésre az akupunktőr és a kliens között, melyben megbeszélik a kliens problémáját illetve igyekeznek a probléma oki hátterét is tisztázni. Némely akupunktőr szükség esetén a kezelendő pontok kijelölésére beveti a Voll-féle elektromos mérési módszert is, ez persze nem kötelező elem. A kezelések során az akupunktőr vékony, rézzel vagy ezüsttel bevont tűket szúr a kliens fülének különböző részeire, melyeket átlagosan 20-40 perc múlva lehet kivenni.

„A leggyakrabban használt tűk mellett különböző anyagok alkalmazhatók a fül akupunktúrás pontjainak ingerlésére. Ilyen mágneses golyó illetve különböző szúró véggel rendelkező magok. A tűket minőség szempontjából réz- és ezüst típusúakra osztjuk; ez azért lényeges, mert az akupunktúrás pontokat vagy energiával tölthetjük fel vagy a túltöltött pontoktól energiát vonhatunk el. Osztályozhatjuk aszerint is, hogy mennyi ideig maradhatnak a fülben. Így vannak az egyszer használatos tűk, illetve vannak az állandó tűk, melyek 7-10napig folyamatosan a fülben tarthatók. A mágneses golyókat illetve a magvakat leginkább gyerekeknél használjuk. Egy terápia mindig több alkalmat jelent, minimum négyet, ez alapján dönthető el, hogy a kliens számára az akupunktúrás kezelés hatásos lesz-e. Átlagosan egy-egy probléma 12-20 alkalommal rendezhető. Egy-egy alkalom akár egy órát is igénybe vehet. A terápia gyorsítható, ha a kezelések közt eltelő időben a kliens állandó tűket is visel.”

Hogyan hat?
A kezelés akupunktúrás pontok energiájának harmonizációjával segít megoldani problémáinkat. Ahol energiahiány lépett fel, ott feltölti szervezetünket, ahol pedig energiatöbblettel van dolgunk, onnan elvezethető a fölösleges energia az akupunktúrás módszerrel.

„Az akupunktúrás tűk behelyezésekor a fülkagyló pirosodása, melegségérzés, bizsergés lép fel. Ezek a tünetek teljesen normálisak, az energiaáramlás megindulásával jelentkeznek, majd az áramlás stabilizálódása után elmúlnak.”

Kinél alkalmazható?
A módszer bárkinél alkalmazható, korra és nemre való tekintet nélkül. A Bach-terápiához hasonlóan nem szükséges hinnünk a hatékonyságában, akkor is működik, ha kételkedünk benne.
„Míg a Bach-terápia akalmazásának nincsenek kizáró okai, addig fülakupunktúrában léteznek olyan állapotok, melyeknél a módszer nem alkalmazható, sőt, kifejezetten tiltott. Például, ha az illető érzékeny a tű anyagára (fémallergia), vérzékenység, terhesség – spontán vetélés veszélye miatt, előrehaladott rosszindulatú daganatos betegségek, súlyosan legyengült testi állapot esetén. Fontos, hogy minden probléma esetén először orvoshoz forduljunk! Lehetnek olyan problémák, amelyekre magában a fülakupunktúra hatásos lehet (pl. a nikotinfüggőség), de bizonyos problémákra csak kiegészítő terápiaként vagy egyáltalán nem alkalmazható. Tények és tapasztalatok bizonyítják a fülakupunktúra hatásosságát, de hiba lenne azt hinni, hogy minden probléma megoldása csak ezzel a módszerrel lehetséges.”