Az állkapocsízület a koponya és az atlasz a tarkó izmaihoz kapcsolódik, amelyek másik irányban a vállövvel tartanak fenn kapcsolatot. Az állkapocsízületre és az azt körülvevő izmokra szoros összefüggés jellemző, az egyik problémája a másikból reakciót vált ki. Az állkapocsízület legcsekélyebb zavarai is súlyos kihatással lehetnek a fej-nyak-váll együttesére, és ez megfordítva is igaz.
Az állkapocs ízület (temporomandibularis ízület) működésének zavarai, ezek kezelési lehetőségei egyre inkább előtérbe kerül a craniosacralis terápiában.

http://holisticpont.hu/hirek/kranioszakralis-terapia-1/

http://holisticpont.hu/cikkeink/kranioszakralis-terapia-2/

Az állkapocsízület a fül előtt található kicsi ízület, ami arra szolgál, hogy összekösse az alsó állcsontot a koponyával. Az állkapocs ízületben található egy porckorong, ami a megfelelően működő állkapocs ízületben együtt mozog a csonttal. Az állkapocs ízület működését befolyásolja szervezet általános állapota, az izmok, a fogak és a csontok.

Az állkapocs ízületi gyulladás lehetséges okai

Craniomandibuláris Diszfunkcióknak nevezzük azokat a zavarokat, amelyek a rágóízület (az állakapocs ízület) működésével kapcsolatban alakulnak ki. A hibás működés következtében az ízület felépítésében részt vevő különböző részecskék (pl. ízületi felszínek, szalagok, ízületi tok), vagy a környező izmok (pl. rágóizmok, nyelvcsont feletti és alatti izmok), illetve a szomszédos testrészek területén bekövetkező változás zavarokat okoz az egész ízület, ill. az egész rendszer működésében. A diszfunkció az ízülettől távolabb eső területekre is kifejtheti hatását (pl. fejfájást, fülzúgást stb.okozva). Emiatt számos kisebb-nagyobb, általában kellemetlen tünet hátterében gyakran találhatjuk a rágóízület működésének zavarát.

Az állkapocs ízületi gyulladás leggyakoribb okai:

stressz, pszichés túlhajszoltság, alvászavar, fáradtság, amihez társul valamilyen funkcionális, strukturális eltérés. Tanulmányok igazolják, hogy a túlhajszolt, stresszes életmód hozzájárulhat a TMD (Temporomandibuláris dysfunkció) kialakulásához.
Ízület mozgásának beszűkülése: a beszűkülést a csontok vagy más ízületi összetevők összenövése, ill. a környező ínszalagokban kialakuló mészlerakódás okozza. Általában nem fájdalmas, de a száj csak 2-3 cm-re vagy még annyira sem nyitható ki.

Ínszalag megnyúlása: Az állkapocs lazasága az ínszalagok megnyúlásakor alakul ki. Kiváltó ok lehet a száj túl nagyra nyitása vagy az állkapcsot ért ütés, külső behatás is.
Fogászati jellegű okok: a panaszok kialakulása előtt nem sokkal készült fogpótlás, hosszan tartó fogászati beavatkozás, fogágybetegség, fogszuvasodás, foghézag, sérült fog, tályog.

Tartási rendellenességek: nagyon gyakran ezek képezik az állkapocs ízületi panaszok alapját. A különböző testtartási rendellenességek (pl. hanyag tartás, gerincferdülés), a gerinc degeneratív elváltozásai, a nyak-vállöv izmainak feszessége, zsugorodása akár okozói is lehetnek, de súlyosbíthatják is az állkapocs ízület disszfunkcióját.

 

Ízületi tünetek

Az alsó állkapocs-ízületek kattognak vagy pattognak
Az állkapocs nyitása vagy zárása estén csikorgó hangok
Fájdalom bármelyik oldalon az alsó állkapocs-ízületben
Az alsó állkapocs nyitáskor az egyik oldal felé tér ki
Az alsó állkapocs csak korlátozott mértékben nyitható
Fülzúgás

 

Terápiás lehetőségek

http://holisticpont.hu/szolgaltatasok/termeszetgyogyaszat/craniosacralis-terapia/

Craniosacralis terápiával,közvetlenül hatást gyakorlunk a fájdalmas területre, illetve a teljes test működésére is pozitív hatással  bír,megelőzve ezzel a probléma újbóli kialakulását

 

 

Bővebb információért a terápiával kapcsolatban,keresse terapeutánkat.


Horváth Hajnalka Rita
természetgyógyász, reflexológus, cranisacrális terapeuta
0630/5203329

.