Mik lehetnek a sapka alatt ?

A fejbőr leggyakoribb betegségei

 

A fejbőr egyedülálló az ember bőrfelületei között, magas tüszősűrűsége és a nagy mértékű faggyúkiválasztás végett. A fejbőr sötét és nyirkos környezete tökéletes otthona a legtöbb fejbőr betegséggel kapcsolatba hozható felületi mikotikus és/vagy parazita fertőzésnek. A fertőzések és paraziták olyankor fordulnak elő, amikor valamilyen idegen tárgy vagy anyag (ujjak, fésű, sapka, hajzselé) érintkezésbe kerül a hajjal és a fejbőrrel, ezáltal mikroorganizmusokat hagyva ott.

Sok fejbőr betegségnek vannak hasonló tünetei, klinikai jellemzői és ez bonyolítja a helyes megállapítást, pedig a korrekt diagnózis nélkülözhetetlen  eredményes kezelési protokoll megkezdéséhez. Ez a cikk a leggyakrabban előforduló fejbőr kondíciók (korpa, szeborreás dermatitisz, tinea capitis, sömör) tüneteit,etimológiáját és kezelési stratégiáit tárgyalja.

 

Bevezető

 

Habár a haj és a fejbőr betegségei nem hozhatóak egyenesen kapcsolatba jelentős fizikai megbetegedésekkel, azért nem árt tudni, hogy a látható fejbőr problémák fiziológiai hatása nem lebecsülendő.  Az emberi társadalomban a hajzat egykori elsődleges szerepe – védelem külső hatásoktól, hőszigetelés – a második helyre szorult, jelentősége mostanra szexuális jelzés értékű, a jó megjelenés egyik legfontosabb hozzávalója. Így érthető, hogy a fejbőr vagy a haj bármilyen elváltozása mekkora hatással van a személy önbecsülése, önbizalma, egoja szempontjából. Ezenkívül azt is fel kell ismernünk, hogy a fejbőr rendellenességei mögött sok esetben valamilyen szervi probléma áll, ezért a helyes diagnózis nagyon fontos.

 

Korpa és Szeborreás Dermatitisz

A közönséges korpa (vagy pityriasis capitis) és a szeborreás dermatitisz egy és ugyanazon kondíciónak tűnhet, a súlyossági skála két végén. Ugyanazon lipofil élesztő gombához, a Malassezia (vagy Pityrosporum) – hoz köthetőek.

A korpa és a szeborreás dermatitisz egyaránt rendkívüli gyakoriságú, a világ lakosságának majdnem 50 % át érinti. Az esetek túlnyomó részében a felnőtt lakosság érintett, 15 és 50 év közöttiek, nagyon ritkán fordul elő kamasz kor előtt, bár a szeborreás dermatitisz akár nagyon nagyon idős korban is jelentkezhet. Jóllehet a korpa és a szeborreás dermatitisz is a személy 20 as, 30 as éveiben tűnik fel -a pubertás kori extrém faggyúkiválasztást követően – az időtartam és a hevesség változó.  Gyakoribban fordul elő eleve immun gyenge emberek körében.

 

Klinikai jellemzők

Korpa és szeborreás dermatitsz páciensek sok esetben több kiegészítő tünettől is szenvednek a bőr hámláson felül. Néhány ezek közül a bőrviszketegség (66%), irritáció (25%), és a száraz, feszülő fejbőr érzése(59%).  A korpa klasszikus tünetei, a skalphoz lazán csatlakozó apró fehér vagy szürkés pelyhek, amíg a szeborreás dermatitsz pikkelyek sárgás színűek, olajosak.

Ezek a pikkelyek összpontosulhatnak egy egy foltban vagy elhelyezkedhetnek szétszórtan a fejtető felszínén, ez változó. Ám a tipikus klinikai jellemző, ami szeborreás dermatitiszre utal, amikor a hámláshoz  különböző gyulladt elváltozások – bőrvörösség, bőrviszketegség – is társul.

 

……folyt.köv.

 

Forrás : sciencedirect.com

 

Rendelőnkben a mikrokamerás haj és fejbőr diagnosztika vizsgálatot Horváth Hajnalka Rita természetgyógyász végzi.