Hogyan teázzunk télen?

Télen jól esik egy csésze meleg tea.

Kellemes, üdítő hatású, finom italt kapunk amikor tealevelekre forró vizet öntünk.

És ami még fontosabb: nagyon egészséges.

Ugyanakkor nem mindegy, hogy milyen teát iszunk, hogy mikor és hogyan isszuk.

A kínai orvoslás szerint télen a melegítő hatású “vörös” teát jó inni – ez az, amit mi itthon fekete teának nevezünk.

A zöldtea-ivás ideje inkább a tavasz és a nyár, mert a zöld tea hűsít.

A zöld és a fekete is a teacserje leveleiből készül, de a zöld teánál pörköléssel megállítják a levelek barnulását, míg a fekete (kínaiul “vörös”) teát simán csak kiszárítják. (Ezen belül sok teafeldolgozó-módszer van, de nagy vonalakban ez a különbség).

A fekete tea (igazából vörös 😊)

… a kínai orvoslás szerint erősíti és melegíti a szervezetet.

… erjesztett teaféle, a zöld teánál kíméletesebb a gyomorra nézve, elősegíti az emésztést.

… bizonyítottan csökkenti a keringési betegségek kockázatát.

… javítja a szervezet immunműködését.

… serkent és frissít.

… védi a fogakat.

(Ez utóbbi 4 állítás a zöld teára is érvényes, de azt nem télen szokás inni.)

A teázásnak megvan a helyes módja! Nézzük milyen gyakori hibákat kell elkerülni.

  • Éhgyomorra ne igyunk teát. Az erős tea különösen ellenjavallott éhgyomorra, mert túlzottan ingerli a gyomrot.
  • Étkezés után ne igyunk azonnal teát. A tea akkor segíti legjobban az emésztést, ha étkezés után egy órával isszuk.
  • A tea ne legyen túl erős. Az ősi mondás szerint “a melegen fogyasztott könnyű tea a legjobb”. A nagyon erős, tömény teában a sok koffein és teofillin túl erős inger a szervezetnek.
  • Ne igyuk túl forrón. A teat melegen kell inni, de a 60 foknál melegebb tea nem tesz jót a gyomornak.
  • Ne keverjük a teát alkohollal. Megterheli a vesét.

És még pár szót a tea minőségéről. Általában a filteres teákban található tea-törmelék sajnos nem olyan jó minőségű, mint hangulatos reklámjaik sejtetik.

Nem kell drága teát inni, de általában jó megközelítés, ha filteres tea helyett szálas, leveles teát iszunk melyben forrázás után lehetőleg leveleket látunk és nem zaccot.

Forrás: Kinai Medicína