A Sapka Alatt II.

Holistic_Pont_Angyalföld

 

 

Etiológia

Az elmúlt évek kutatásai segítettek jobban megismerni a közönséges korpa és a szeborreás dermatitisz közti különbséget, és a mögöttük rejlő mikrobális tevékenységeket is. Ahogy arról már múlt évben beszéltünk, korpa és szeborreás dermatitsz egyaránt a Malassezia (vagy Pityrosporum) nevű élesztőhöz köthető. Malassezia globosa és Malassezia restricta, a két leggyakrabban jelen lévő gomba fajta normál és korpás fejbőrön is. A tudósok úgy hiszik, hogy a lipofil élesztő gomba a faggyú trigliceridekkel táplálkozik, majd ezekből szabad zsírsavakat, olajsavat készít.  Ezek a szabad zsírsavak aztán átütik a szaruréteget és rombolják a bőr természetes gát funkcióját, egy sor tipikus tünetet eredményezve így.

 

Kezelési stratégiák

Mielőtt még a Malassezia név előkerült volna, a széleskörben ismert hipotézis az volt, hogy a szeborreás dermatitisz a pikkelysömörhöz hasonlít leginkább, még akkor is amikor a szeborreás dermatitiszt sikeresen kezelték gomba ellenes szerekkel, a sömört nem.A Korpa és a szeborreás dermatitisz kezeléséhez egyaránt, olyan termék … Tovább...

Újévi Önámítások II.rész

Holistic_Pont_Angyalföld

Múlt héten már elkezdtük összeszedni az új évi fogadalmak Top 9-es listáját, valamint ezek teljesíthető verzióját, 4 ig jutottunk akkor, íme a többi !

5. Rendszerezettebb lenni (22%)

Legyünk őszinték, mindenki szeretne kicsit rendszerezettebb lenni. Viszont ez egy nagyon tág kifejezés, nem csoda, hogy gyorsan ejtjük, mint fogadalmat. Amennyiben te komolyan gondolod, hogy rendbe szeded magad kezd azzal,hogy megtervezed hogyan.

 

Hogyan:

Vegyél egy noteszt. Írj is bele . Kezd el használni a naptár app-ot a telefonodon, vagy ha úgy érzed fektess be egy olyan igazi BridzsitDzsónsz-os naplóba.

…És írj is bele. És ne csak időpontokat vagy fontosabb dátumokat, de mindent amit aznapra elterveztél. Nem ártana mosni? Add a napi listához. Már illene visszaigazolni, hogy a gyerek megy az osztály kirándulásra holnap után. Add a listához azt is. Mindent, amit nem tudtál aznap teljesíteni, húzd át és add a következő naphoz. Ahogy egy jövőbeni esemény szóba jön, írd is le … Tovább...

Újévi Önámítások I.rész

Holistic_Pont_Angyalföld

 

 

Ha a 2017 szilveszter estéjén megfogadtak nem élték meg a január végét sem, jobb ha tudod, nem vagy egyedül. Sőt, a nagy többség már inkább meg sem fogad semmit, a YouGov felmérése szerint a lakosság kevesebb mint  21 %-a tett valamilyen újévi fogadalmat. És ezek közül is csak negyedük tartotta be, amit megfogadott.

 

Az újévi fogadalmak jelentős hányada valamilyen “életmód- nagygenerál “ -ról szól, ilyen a fogyás,a testedzés rendszeressé tétele, leszokás a dohányzásról, új karrier célok…usw.

A túlzott reményteli optimizmus, együtt a szürreális célokkal és elvárásokkal jelentik, ha valami nem úgy néz ki elsőre, ahogyan azt elterveztük, már mehet is a levesbe.

Pszichológusok szerint több esélye van egy újévi fogadalomnak, mindennapi rutinná válni, ha lebontjuk több kisebb célra. Pontosan meghatározott, mérhető,behatárolt időintervallumú célokra.

Íme, néhány teljesíthető verzió a “Top 9” fogadalom könnyebb megtartására.

1.Leadni pár kilót

Ez az örökös első helyezett, 50 % -al vezeti a listát. … Tovább...