Hogyan teázzunk télen?

Télen jól esik egy csésze meleg tea.

Kellemes, üdítő hatású, finom italt kapunk amikor tealevelekre forró vizet öntünk.

És ami még fontosabb: nagyon egészséges.

Ugyanakkor nem mindegy, hogy milyen teát iszunk, hogy mikor és hogyan isszuk.

A kínai orvoslás szerint télen a melegítő hatású “vörös” teát jó inni – ez az, amit mi itthon fekete teának nevezünk.

A zöldtea-ivás ideje inkább a tavasz és a nyár, mert a zöld tea hűsít.

A zöld és a fekete is a teacserje leveleiből készül, de a zöld teánál pörköléssel megállítják a levelek barnulását, míg a fekete (kínaiul “vörös”) teát simán csak kiszárítják. (Ezen belül sok teafeldolgozó-módszer van, de nagy vonalakban ez a különbség).

A fekete tea (igazából vörös 😊)

… a kínai orvoslás szerint erősíti és melegíti a szervezetet.

… erjesztett teaféle, a zöld teánál kíméletesebb a gyomorra nézve, elősegíti az emésztést.

… bizonyítottan csökkenti a keringési betegségek kockázatát.

Tovább...

Foltos kopaszodás

ALOPÉCIÁK

A foltos hajhullás (alopecia areata)

A foltos hajhullás (alopecia areata), más néven körülírt hajhullás érintheti a fejbőrt, illetve valamennyi testrészt, ahol szőrnövekedés jellemző. Következtében tar foltok jelenhetnek meg a fejbőrön,  a szőrzetben,  például a szemöldökben és a szakállban stb.. Az érintettek közül sokak számára súlyos pszichés megterhelést is jelent ez a probléma.

Az alopecia areata oka nem teljesen tisztázott, jelenlegi ismereteink szerint leginkább autoimmunitás áll a jelenség hátterében. A foltos hajhullás következtében rövid időn belül csupasz kerek vagy ovális foltok maradnak hátra a fejbőrön. A hajhullás mértéke egyénenként változó: vannak, akik csak nagyon kis területről veszítenek hajszálakat, míg másoknál a hajhullás nagy felületekre terjed ki, sőt, akár a teljes testet érintheti, beleértve a szempillákat, szemöldököket, a hónalj- és a szeméremszőrzetet is.

A foltos hajhullás a második leggyakoribb hajhullástípus (a férfias típusú hajhullás után). 

Az alopecia areata főleg gyermek- és fiatalkorban fordul elő, de bármely életkorban jelentkezhet, családi halmozódást mutat

Tovább...

HAJBETEGSÉGEK/KORPÁSODÁS

Korpás haj és fejbőr

Sajnos gyakran előfordul, hogy akár egyik napról a másikra bekorpásodik a fejbőr. A korpa a fejbőrön kialakuló lemezkék formájában jelentkezik, ezek nagy mennyiségű elhalt hámsejtből állnak, melyeket kollózus (tapadó) zsír fog egybe. Megkülönböztetjük egymástól a száraz korpát (Pityriazis Simplex) illetve a zsíros korpát (Pityriazis Steatoide). Előbbinél a korpa nem tapad a hajhoz, gyorsan válik le a fejbőrről és hajszálról leesik, utóbbinál viszont a fokozott faggyútermelés miatt a korpa a fejbőrön marad, ahol gyulladásos folyamatokat indíthat be.

SZÁRAZ KORPÁT (Pityriazis Simplex),

a Pityrosporum Ovalis nevű mikrogomba okoz, illetve ennek hirtelen elszaporodása, mivel normálisan szimbiózisban él a fejbőrünk savköpenyével. Elszaporodását okozhatja: ha megfázik a fejbőrünk, ha túl lúgos sampont használunk a savas fejbőrön,  így felborítjuk a bőr pH egyensúlyát. A korpa önmagától ritkán múlik el, ezért mindenféleképpen forduljon szakemberhez.
Természetes alapanyagú hajgyógyászati termékekkel az eredmény gyors és látványos, mellékhatások nélkül gyógyulhat meg, mivel nem vegyi anyagot

Tovább...