Közönséges és tejoltó galaj, a pajzsmirigy támogatója!

Történelmi háttere Jézus születéséig nyúlik vissza. A monda szerint, Szűz Mária a fekvő helyüket nem szalmával készítette, hanem galaj szárral, és a kis Jézus bölcsőjét is galajjal párnázta ki. Egyike volt azoknak a szent növényeknek, melyeket Mária növényeinek neveztek. Szülő asszonyok ágyába tejoltó galajt tettek, hogy megvédje az anyát és gyermekét a rontástól. Régen a szárából tejszűrő szitát készítettek. A tejoltó galajt a sajtkészítésnél is használták, ami a mai napig is nélkülözhetetlen az angol sajtgyártásban, ahol is a cseszter sajtot színezik vele.

A galaj fajtái

A tejoltó galaj évelő, szára 30-60 cm magas, négy élű, levele keskeny, szálas, örvös. Apró, négyszirmú, sárga színű virága mézillatú. A drog többnyire flavonoidokat, galiozint, aszperulozidot, cserzőanyagokat, illóolajat tartalmaz. Hatóanyaga: rubiclorsav, citromsav, vörösfesték, tejoltó enzim, gailitan sav. A ragadós galaj zöldes fehér virágú, kissé fanyar illata van. Hatóanyag: növény sav, Gligozitok.

 

A közönséges galaj Magyarországon legfőképpen utak mentén, cserjésekben és réteken lelhető fel. A növény

Tovább...

Hőhullámok és levertség ellen – 5 gyógynövény változókori panaszokra

 

A változókori problémákkal kapcsolatban egyre többen bíznak a természetes kezelési módszerekben. A szintetikusan előállított hormonok alternatívájaként a növényi szerek terápiás hatékonyságúak, és ugyanakkor mellékhatásmentesek. Sok természetes szerről meggyőző tudományos vizsgálatok állnak rendelkezésre, melyek kimutatják, hogy a változókori panaszokra a természetgyógyászatban már évek óta alkalmazott növényi készítmények sok esetben sikerrel helyettesíthetik a hagyományos gyógyszereket. A továbbiakban bemutatjuk a változókori panaszok kezelésének természetes szereit,( a teljesség igénye nélkül ) melyek gyógyhatása tudományosan bizonyított.

 

 

Orbáncfű


Köztudott, hogy az orbáncfű kiváló ellenszere a levertségnek, a hirtelen hangulatváltozásoknak, valamint a depressziónak. Ez a tény pedig a nők számára különösen fontos, hiszen mindezek előfordulhatnak a a változókor időszakában. Az orbáncfűnek hála nem csak megnyugszunk, de a kedvünk is sokkal jobb lesz, érdemes tehát kipróbálni!

 

Cickafark


A cickafark is hatásos a változókori panaszok ellen, segítségével helyreállítható a hormonális egyensúly. Ennek köszönhetően megszüntethető a menopauza elején előforduló rendszertelen havi vérzés, de a lelki békét is helyreállítja és visszaállítja

Tovább...

A Kínai öt elem

Holistic_Pont_Angyalföld

Az öt kínai elem

Víz elem
Tapasztalat, bölcsesség, tudás, kapcsolatteremtés, utazás, irodalom, művészetek – mindezek a fogalmak a víz elemhez kapcsolódnak, amely mintegy közvetítő közegként szolgál. Ugyanúgy két arca van, mint a többi elemnek: lehet gyengéd, mint a nyári zápor, vagy erőszakos, mint a vihar. Nélkülözhetetlen az életünkhöz, de kitartásával szétmállasztja a legnagyobb sziklákat is.

Fém elem
Aki a fém (arany) elemhez tartozik, sikeres lehet az üzleti életben, és tevékenykedését anyagi sikerek kísérhetik. Egyenesség, józanság és erkölcsös szemlélet jellemzi. Azonban a fém erőszakos tulajdonságokat is jócskán magában foglal, amelyekkel sebezni képes, mindezek pedig érzelmi kitörésekben és az összpontosítás hiányában mutatkoznak meg.

Föld elem
Az állandóságot, a józan észt és a megbízhatóságot a föld elem jelképezi, hiszen maga a megtestesült türelem, kiegyensúlyozottság, becsületesség, hűség. Rokonszenves, igazságos, és vállalja a felelősséget tetteiért. Ha azonban túl sok jut valakinek ebből az elemből, az követelődzővé, fojtogatóvá, röghöz kötötté válhat, aki vonakodva fogad minden változást,

Tovább...