A kraniosakralis terápia egy gyengéd,nem-invazív,kézi gyógyítás mód,mely az egész testen áthaladó ritmikus pulzálásokra fókuszál.
A terápia az osteopátiából gyökerezik,ami a vázizomrendszer szerepét vizsgálja a betegségek kialakulásának hátterében.
Egy kezelés általában egy órás ,mely közben a páciens nyugodtan,felöltözve fekszik az ágyon,a terapeuta pedig könnyedén érinti a megfelelő pontokat a fej,a törzs,a térdek és a lábfejek körül.
Ezek a könnyű érintések,újjal kifejtett gyengéd nyomásnak nevezhetőek,csontokat nem manipulál és nincsenek erőteljes nyomó-,húzó- mozdulatok mint csontkovácsnál vagy egyéb hátgerinc masszázsok estében.

A terapeuta megfigyeli mit érez a páciens a test különböző pontjain és a kraniosakralis rendszerében ( a membránok és az agy-gerincvelő folyadék,ami körbeveszi és védi az agyat valamint a gerincvelőt),ezenfelül figyelemmel kíséri a páciens hangulatát.

A kraniosakralis terápia gólja,hogy segítsünk megszabadulni mindennemű lekorlátozástól ebben a rendszerben és javítsuk a központi idegrendszer működését.

Hogyan hasznos ez az egészségem és jó közérzetem szempontjából?

Jó néhány ember használja kiegészítő kezelésként migrén vagy egyéb krónikus fájdalom esetén.
(krónikus fáradtság szindróma,poszttraumás stressz,bármilyen trauma,operációt követő felépülés,…)
A kraniosakralis terápia nem okozhat semmilyen bajt,ha kellő gyengédséggel,tisztelettel végzi egy képzett terapeuta.
Előidézhet a páciensben egy nagyobb hangulat váltást,egy sokkal direktebb,intimebb képet kap saját jólétét illetően,egy érzést,hogy végre békét kötött magával.
És segít abban is,hogy jobban elfogadjuk magunkat,könnyebben vegyük körül magunkat,emberekkel akiket szeretünk,egyáltalán érezzük,hogy részesei vagyunk ennek a világnak,ennek az életnek.

Mik is azok az agy-gerincvelő hullámok?

Sok a vita és feltételezés a szakirodalomban a kraniosakralis terápiát illetően,milyen is valós természetük az agy-gerincvelő hullámoknak vagy épp a kranio-ritmikus impulzusoknak :

  • Honnan ered a pulzálás? (ezt nem említi a szakirodalom)
  • A koponya csontjai tényleg mozognak-e? (a klasszikus anatómia tanok szerint a koponya csont varratai felnőtt korra teljesen összeolvadnak,kraniosakralis terapeuták másrészről hiszik,hogy ezek a varratok mozgathatóak)
  • Tényleg van-e ott egy állandó,mérhető pulzálás? (nagyon sok próbálkozás volt már,hogy pontosan kiszámolják a kraniosakralis pulzálások ciklusonkénti sebességét,meggyőző eredmény nélkül)
  • Igaz-e,hogy a terapeuta jelenléte befolyásolja a pulzálást?(és ez a kérdés egészen a lényegéig ás annak a kettősségnek amit ma az integratív és az allopatikus filozófia képvisel- hiszünk e abban,hogy megváltoztathatjuk azt amihez hozzáérünk,amit nézünk,amire figyelmünket irányítjuk.)